Här listar vi våra vanligaste frågor om färdig gräsmatta!
Vi besvarar de mest ställda frågorna kring färdig gräsmatta och hur du på bästa sätt sköter om och vårdar den. Vi hjälper nya som gamla kunder, även den som bara vill ha information om hur du hjälper din nuvarande gräsmatta att få mer liv!
Våra rullar mäter 1 m². Måtten på en utrullad längd är ca 162 cm x 62 cm. Väger ca 17-20 kg och är ca 2-2,5 cm tjock. Rullarna ligger på pall med mått 120 cm x 120 cm. En full pall är 70 m², dvs. 70 rullar.
Priset på rullgräs varierar beroende på mängd och leveransområde. Kontakta oss så ger vi dig en kostnadsfri offert och mer information om leverans/avhämtningstider.
Obs! Vi tar endast upp på beställning då gräsmatta är en färskvara och inte kan lagerhållas.
Vi utför inte markarbeten utan hänvisar istället till entreprenörer som handlar vår gräsmatta. Kontakta oss för att få en rekommendation.
Vi säljer färdig gräsmatta, gödsel och fröer. Önskar du köpa matjord – kontakta oss så rekommenderar vi en återförsäljare.
Bästa tiden för att lägga ny gräsmatta är under vår eller höst. Det går att lägga gräsmatta under sommaren men det kräver mer omsorg med vattning så att gräsmattan överlever värme. Säsongen varar normalt april – december.
Vi har en egen specialblandning som består av 70% ängsgröe och 30% rödsvingel. Fröblandningens utseende varierar beroende på jordmånen vi odlar på. Våra fält varierar (mo och sandjord) vilket kan ge skiftningar i färg och stråstruktur, men detta jämnar ut sig när gräsmattan etablerar sig hos kunden där det oftast är ett oftast mer homogent underlag.
I avsnittet Läggningsanvisningar hittar du det du bör göra innan du sätter i gång med läggning av färdig gräsmatta!
I följande avsnitt sammanfattar vi de bästa skötselråden Vattna gräsmattan, Gödning och Gräsklippning.
Vi rekommenderar att du lägger stenen/plattorna och gräset på samma marknivå som gräsmattan – då grässvålen växer uppåt. Du slipper då kantskära gräset de första åren, men detta är givetvis en smakfråga.
Regelbunden gödsling av gräsmattan under växtsäsong ger bästa effekt för att bli av med ogräset. Då kommer gräset få mer kraft och konkurrerar istället ut ogräset. Håll jämna klippningar – då minskar risken för att ogräset blommar och sprider sina frön. Har du manuell gräsklippare är uppsamlare ett bra alternativ för att undvika att frön får sprida sig. Handplocka tuvor och större ogräs för hand.
Det går att punktbehandla med bekämpningsmedel på tuvor av ogräs. Tänk då på att det kan bli kala fläckar och du kan behöva stödså efteråt. Vid vitgröe kan du använda kalksalpeters gödning samt punkt behandla med Round-Up.
Gula eller bruna fläckar som kommer till våren kallas snömögel och är en vinterskada som uppkommer efter att det stått fukt under en kall period. Snömögel är svampsporer som finns i jord och trivs och frodas ner till ett par minusgrader. Detta är helt naturligt och om angreppet inte är allt för allvarligt kan gräsmattan återhämta sig under våren.
För att reparera detta börja med att kratta/räfsa igenom hela gräsmattan och ta bort det vissna. Starta sedan med att gödsla och vattna gräsmattan när tjälen släppt och vi får dygnstemperatur på 6-8 grader. Vattna 25-30 mm per gång och område så det blir några ordentliga rotblötor, upprepa gödslingen var 4:e-5:e vecka. Är det stora kala fläckar kan du dressa och stödså eller lägga i färdig gräsmatta.
För att minska risken för dessa skador till nästa säsong kratta upp löv och grenar som faller ner under hösten. Alternativt låt löven finfördelas/rivas ner med gräsklipparen och bli jordförbättring i gräsmattan eller lägg i kompost/rabatt där det får förmultna. Fortsätt med regelbunden klippning så länge gräsmattan växer, en bra klipphöjd att avsluta på är ca 3-4 cm så gräset inte ligger ner under vintern då det ökar risken för snömögel. Höstgödsla en omgång med PK 11-21 i september.
Undvik att gå på gräsmattan när den är täckt av frost eller snö, skotta inte upp högar med snö på gräsmattan. Snön kan innehålla vägsalt eller grus som gräset inte tycker om. Undvik att rasta husdjur på gräsmattan då det kan göra fläckar av tassavtryck och urin. Gräsmattan kan alltid se trött och gul ut på våren, det är helt normalt efter vintern. En gräsmatta som lagts under senare delen av hösten och inte hunnit rota sig innan vintern blir oftast grön och har rotar sig till slutet av våren.
Vertikalskärning kan göras på en äldre gräsmatta som tappat livslusten och/eller fått mycket inslag av mossa och ogräs. Det kan göras på vår eller höst, se då till att vi inte har risk för frost så grässtråna skadas. Kratta hela ytan fri från växtmassa som lossnat efter du vertikalskärt. Dressa efter med sand i ojämnheter och spår. Så i frön över hela gräsytan och därefter gödsla med NPK. Vattna riktigt för att få gräsfröna att gro och det redan etablerade gräset att växa och slå ut sidoskott.
När du fått mossa i din gräsmatta beror det oftast på näringsbrist eller att gräsmattan inte får tillräckligt med solljus. Det finns olika mossmedel med hög järnhalt eller järnsulfat som motverkar mossa, detta är oftast en kortsiktig lösning, produkter finns att köpa på gård- och trädgårdsbutiker.
För en mer långsiktig lösning är att tillföra gödsel regelbundet under växtsäsong april-september. Kalkning kan även hjälpa din gräsmatta långsiktigt. Klippning två till tre gånger i veckan under växtsäsong ihop med en uppsamlare. Robotgräsklippare är optimalt då den klipper lite och ofta, vilket mossan inte tycker om. Vertikalskärning kan också göras, se ovan.
Läs mer i vårt avsnitt hur du blir av med mossa.
Om din gräsmatta sjunkit kan det bero på att underlaget kanske inte blivit vältat ordentligt innan läggning. Att lyfta av grässvålen för att fylla på med ny matjord kan man göra om nivåskillnaderna är över 5 cm och gräset ej växt fast. Har gräset vuxit fast rekommenderar vi inte detta. Ett annat alternativ kan vara att dressa (sanda) ytan där det sjunkit. ”Dressa” då området med en fin mursand, att tänka på är att max dressa ytan ¼ del av grässtråets längd. Därefter låta gräset växa upp och igenom sanden ordentligt, upprepa tills marknivån är jämn. Dressand hittar du på bygg-, natur- och trädgårdsbutiker.
Hittar du inte svar på din fråga? Då är du varmt välkommen att höra av dig till oss här så hjälper vi dig!