Mossa som tagit över i din gräsmatta beror oftast på näringsbrist.
Näringsbrist blir det i skuggiga lägen där inte solen kommer åt, också när underlaget blivit urlakad eller ojämn efter flera år utan tillförande av näring (gödning) eller håligheter där det blir vattensamlingar.
En lösning är att tillföra gödsel regelbundet under växtsäsongen april-september. Då får grässtråna kraft att konkurrera om platsen i underlaget/jorden. Det kan vara en god idé att halvera mängden gödning och slå ut var 14:e dag i stället för en gång i månaden, då får gräset tillgång till näringen jämnare och kan hålla bort mossa och ogräs bättre. Läs mer om gödsla gräsmattan.
Mossa i gräsmattan växer när den får vara ifred så se till att klippa din gräsmatta regelbundet två till tre gånger i veckan under växtsäsongen ihop med en uppsamlare. Har du robotgräsklippare är det optimalt då den klipper lite och ofta, vilket mossan inte tycker om.
Har du stora delar mossa i gräsmattan eller att underlaget är tunt/ojämnt där det samlas vatten är det en god idé att vertikalskära och dressa. Bra tid att göra detta är vår eller höst, se till att räfsa/kratta efter vertikalskärning. Dressa upp ojämnheter med sand eller sandjord, så gräsfrön och lägg NPK gödning, hjälp till att vattna rikligt så de nya gräsfröna gror och gödningen smälter ner i jorden.
Mossan växer bättre om jorden kemiskt sur dvs. har ett lågt PH-värde. Ta gärna ett PH-prov på jorden för att kontrollera att det behövs kalk. Det finns olika mossmedel med hög järnhalt eller järnsulfat som motverkar mossa, detta är oftast en kortsiktig lösning på problemet. Produkter mot mossa, gödning och PH-prov finns att köpa på gårds- och trädgårdsbutiker.